Nahraďte cukr jednou provždy
Nadměrná konzumace cukru je obrovským a stále častěji debatovaným problémem. Pokud byste i vy chtěli vyměnit klasický cukr za něco zdravějšího a méně škodlivého, vyzkoušejte právě sladidlo xylitol. Jedná se o takzvaný březový cukr, který se získává z kůry břízy. Je to tedy čistě přírodní produkt, který byl znám už našim předkům. Sladivost je způsobena nikterak sacharózou, jak jste možná zvyklí, nýbrž alkoholickými cukry.
Pečení se bát nemusíte
Co se týká využití xylitolu v kuchyni, tak se toho vůbec obávat nemusíte. březový cukr se totiž prodává ve stejné podobě, jako cukr klasický. Můžete s ním tedy pracovat velmi obdobně. Jejich sladivost je také podobná, tudíž se nebudete muset bát nevhodně ochucených dezertů, jako tomu bylo třeba u sladidel umělých, které se kapou po kapkách. S březovým cukrem se naučíte pracovat velmi rychle, stačí jej v receptech pouze nahradit místo klasického cukru. Kromě toho můžete vyzkoušet hromady zdravých receptů, kde se toto sladidlo aktivně využívá. Buchty, bábovky, sušenky, koláče – je jen na vás, do čeho se pustíte.
Nepřispívá k tvorbě zubního kazu
Pokud máte malé děti, určitě také jako každý rodič bojuje s kažením zubů. Zubní kazy jsou velmi nepříjemné a nežádoucí. Určitě si moc dobře uvědomujete, že jejich příčinu lze hledat také v nadměrné konzumaci cukrů. Pokud tedy chcete své potomky uchránit před zdravím škodlivými kazy, určitě cukr v co největší míře vynechte. Právě xylitol je výbornou náhradou, neinteraguje totiž se zubní sklovinou a nepřispívá vzniku kazů. Jedná se tedy o perfektně sladidlo i pro malé děti, jejichž metabolismus si s ním navíc skvěle poradí.
- Výborná náhrada cukru, kterou lze používat obdobně
- Určené i na pečení dezertů a buchet
- Skvělá volba i pro malé děti, kterým se nebudou tolik kazit zuby
- Vhodné i pro diabetické pacienty