Ovocné čaje a jejich účinky
Ovocné směsi, kousky ovoce, čerstvé i sušené ovoce zalité horkou vodou. Nápoje, které vás pohladí po duši, zahřejí vás, a po vychlazení krásně osvěží. To jsou ovocné čaje. Mnoho lidí si myslí, že opravdu zdravé jsou bylinkové čaje, černé čaje nebo zelené čaje, ale tak tomu není. I ovocné čaje v sobě mají spoustu benefitů pro naše tělo. Jak se vůbec ovocné čaje připravují? Ovoce nebo ovocná směs se vylouhují do příjemného, čajového základu, jako je třeba černý nebo zelený čaj. Případně funguje toto vylouhování samo o sobě Vylouhovat můžete jakoukoliv část ovoce a pro lepší chuť přidat třeba ovocnou šťávu. Skvělé je, že ovocný čaj je vysoce variabilní. Můžete si ho připravit prakticky z čehokoliv. Jakékoliv oblíbené ovoce je možné použít na přípravu ovocného čaje. Takže můžete ochutnat jahodový čaj, broskvový, citrónový, jablečný, mangový, ananasový a spoustu dalších druhů. Jednotlivé druhy můžete i kombinovat a vytvářet si vlastní čajové směsi.
A jaké zdravotní přínosy mají tyto čaje?
Posílení imunity
Na imunitu je dobrý vitamín C, který najdete v mnoha ovocných čajích. Například citrónový, pomerančový, citrónový. Kromě toho mají tyto zmíněná ovoce i dávku antioxidantů. Výborný na imunitu je i čaj z góji, který navíc podporuje tvorbu bílých krvinek.
Zdravé srdce
Různé druhy ovoce mají vysoký obsah antioxidantů, což může vést ke snižování hladiny cholesterolu. Některé cíleně útočí na „špatný“ cholesterol, jako jsou třeba jahody, citróny nebo jablíčka. Je to kvůli vláknině pektin, kterou obsahují. A třeba takový čaj z granátového jablka pozitivně působí na váš tlak.
Snížení zánětu
Několik druhů ovoce, a tedy i čaje z nich, mají protizánětlivé účinky. Jedná se například o třešně, meruňky či broskve, a to kvůli obsahu fenolu. Protizánětlivý je také ananas, který navíc přispívá ke snížení otoků.